Mile Magyarország - A Változatosság íze

Alkotóink

Card image cap

Mautner Zsófi

Mautner Zsófi vagyok és 2005-ben, több mint másfél évtizede kezdtem el blogot írni. Akkor még brüsszeli diplomata voltam, szabadidőmben, hobbiként foglalkoztam gasztronómiával. A Chili&Vaníliát azért hoztam létre, hogy legyen egy felületem, ahol ki tudom magamból írni azt a rengeteg mondanivalót és élményt, amit az évtizedek során összegyűjtöttem. Soha eszembe sem jutott, hogy a szenvedélyemből egyszer gyönyörű hivatás lesz.
2008-ban Brüsszelből hazaköltöztem Budapestre, 2009-pedig végleg magam mögött hagytam a diplomáciai pályát, azóta hivatásszerűen foglalkozom a gasztronómiával. Eddig összesen kilenc szakácskönyvet írtam, plusz kettőt a Lidl együttműködés keretében Széll Tamással közösen. Három évig televíziós főzőműsort vezettem, világszerte számos országban tartottam/tartok magyar főzőbemutatókat és rengeteg kreatív kulináris projekt közreműködője, vagy kezdeményezője voltam.
Card image cap

Keve Márton

Gyerekként nagyon válogatós voltam, és mindig tejbegrízt és más cukros dolgokat szerettem volna, de anyukám már nagyon unta. Aztán úgy döntöttem, megcsinálom magamnak. Először a grízt, aztán a tejberizst, majd a palacsintát, és szépen lassan egyre bonyolultabb dolgokat. Teltek az évek, és egy kevéssé sikeres mérnök-informatika vonal után visszamentem a főzés szeretetéig, és beiratkoztam egy vendéglátóipari technikus képzésre. Végzés után dolgoztam kuktaként a Zöld Pardonban, aztán a Chez Danielben. Sajnos ami érdekelt volna, ahhoz nem voltam elég képzett, ami meg jutott, abból maximum azt tanultam meg, hogy mit nem szeretnék csinálni. Így aztán egy barátommal együtt elindultunk Angliába, Herefordba egy ismerősünkhöz.
Dolgoztam a nagyon francia Arbutusban, a Moroban, a Clos Maggioreban és a Polpoban. Nekik volt egy zsidó ihletésű bisztrójuk, a Mishkins, ahol immár sous-chef lettem, és élesben ment az operatív munkák szervezése, a menedzsment is. 2015-ben előléptettek a Spuntino étterem élére immár mint head chef. Utána kitérőt tettem és sztázsoltam a világ legjobb éttermeként számon tartott Nomában, majd a mexikói Pujolban is. Utam visszavezetett Londonba ahol célirányosan a keleti konyhák felé akartam orientálódni. A Noma után már bele mertem vágni, a tajvani XU következett. Senior sous-chef pozícióban dolgoztam. 2020 májusa környékén hazatértem és csatlakoztam be a 101 projektbe itthon. Ez egy taiwani bisztró, nem akar csúcsétterem lenni, de hál isten nagyon rövid idő alatt megszerette a közönség.
Card image cap

Tóth Szilárd

Mátészalkán születtem, édesapám esztergályos, de kamionsofőr lett belőle, édesanyám pedig a vendéglátásban dolgozott. Ám nem miatta lettem szakács, ő inkább italokkal foglalkozott mindig is, kocsmárosné volt. Sokat voltunk egyedül a húgommal, és én az akkori főzőműsorokban látottakat elkezdtem leutánozni: az volt a módszerem inkább, hogy amelyik ételen láttam, hogy esetleg van esélyem rá, hogy sikerülhet elkészíteni, azzal megpróbálkoztam.
Feleségemmel tizenhárom éve vagyunk együtt, ebből hat éve házasságban élünk, és van egy kisfiunk. Négy évig a Melba étterem, aztán két évig a belvárosi Innio étterem séfje voltam. Az Innio bezárása után kezdtük a Saltot építeni Lefkovics György tulajdonosssal, aki már az Innióban is benne volt. Ismertük egymást, és mindketten hittünk ebben a koncepcióban, ami végül itt megvalósult. A SALT egy év nyitvatartás után elnyerte a Michelin csillagot, amit meg is őrzött 2023-ban. A SALT Budapest koncepciója a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszik. Az ételekben központi szerepet játszanak a gyógy- és vadnövények, melyek többségét magam gyűjtöm vidéken, egy részét pedig kistermelők szállítják. Ezek a különleges alapanyagok frissen, vagy fermentálva kerülnek a fogásokba.

Szakértőnk

Card image cap

Horváth Boldizsár

A Farm2Fork vállalkozásom 4 éve alapítottam. Agrármérnökként évek óta foglalkozom biogazdálkodással és a farm to table megvalósíthatóságával. Célom, hogy minél magasabb arányban használjunk hazai, szezonális és bio zöldségeket és gyümölcsöket. Minden nap azon dolgozom, hogy a magyar termelőket összekössem a top éttermekkel és a kiváló minőségű, helyi alapanyagokra nyitott lakossági megrendelőkkel.
Szeretnék a hazai gasztro szektorban mélyreható változásokat elindítani az alapanyag felhasználás tekintetében, ezáltal egy környezettudatosabb rendszert kialakítva hazánkban is. Partnereink között tudhatjuk Budapest top éttermeinek egy részét és számos kiváló séffel dolgozom együtt, akik által a vállalkozás is folyamatosan tud fejlődni.

Iratkozzon fel a hírlevelünkre!